Ontijzeren grondwater

Grondwater Ontijzeren met Ontijzeraar

Als je net als veel mensen afhankelijk bent van grondwater, dan heb je misschien gemerkt dat het ijzergehalte vrij hoog kan zijn. Het is een veel voorkomend probleem, vooral op plaatsen waar grondwater de belangrijkste waterbron is.

Op zoek naar: grondwater ontijzeren als particulier

Ontijzeraar Prijs? Contacteer ons en ontvang gratis een offerte.

Een huishoudelijke ontijzeraar is ontworpen om ijzer uit je grondwater te filteren, waardoor het beter geschikt is voor dagelijks gebruik, je armaturen en wasgoed geen lelijke vlekken krijgen en je afkomt van die onaangename geur die gepaard gaan met een hoog ijzergehalte.

 • Ontijzeraar: Eenvoudig gezegd werkt een huishoudelijke ontijzeraar door oplosbaar ijzer (het soort dat oplost in water) om te zetten in onoplosbaar ijzer (het soort dat dat niet doet). Als het ijzer eenmaal onoplosbaar is, kan het eruit worden gefilterd, waardoor je schoner water overhoudt. De magie achter deze transformatie is meestal lucht, chloor of ozon, die fungeren als oxidatie middelen.
 • Ontijzeraar opties: Je hebt genoeg keuzes als het gaat om ontijzeraars. Mangaanzand filters, oxidatie filters en chemische oxidatie gevolgd door filtratie zijn slechts een paar voorbeelden. Wat het meest geschikt is voor jouw huis hangt af van de hoeveelheid ijzer waar je mee te maken hebt en of er andere verontreinigingen in je water zitten.
 • Installatie van ontijzeraars: Meestal worden ontijzeringsinstallaties of grondwater filters geïnstalleerd op het punt waar het water je huis binnenkomt. Op deze manier wordt al het water behandeld voordat het naar verschillende delen van het huis wordt gestuurd. Het is een goed idee om de installatie door een professional te laten doen, zodat je zeker weet dat alles de juiste grootte heeft en goed is ingesteld.
 • Onderhoud: Ja, regelmatig onderhoud is een must als je wilt dat je ontijzeraar effectief blijft werken. Dit kan betekenen dat je het filter moet terugspoelen, de media moet vervangen of het oxidatiemiddel moet bijvullen. Hoe vaak je dit precies moet doen hangt af van het type systeem dat je hebt en hoeveel ijzer er in je water zit.
 • Hoeveel water kan een ontijzeraar aan ?: Ontijzeraars zijn er in verschillende maten, sommige zijn ontworpen voor kleine eengezinswoningen en andere kunnen grotere volumes aan voor meergezinswoningen of woningen die veel water gebruiken. Het is cruciaal om een systeem te kiezen dat de waterbehoefte van je huishouden kan bijhouden.
 • Hoeveel kost een ontijzeraar ?: De initiële kosten van een ontijzeraar kunnen nogal uiteenlopen, afhankelijk van het type, de grootte en de technologie. Sommige systemen zijn redelijk budgetvriendelijk, maar andere vereisen een grotere investering. Vergeet ook niet, bij het ontijzeren van grondwater, de lopende kosten mee te rekenen, zoals onderhoud en vervanging van onderdelen.
 • Hoe goed werkt een ontijzeraar ?: Dat verschilt van systeem tot systeem. Sommige kunnen het ijzergehalte terugbrengen tot onder het punt waarop je enige vlekken zou kunnen opmerken, terwijl andere gemaakt zijn voor het zwaarder verwijderen van ijzer, perfect voor huizen met een echt hoge ijzervervuiling.
 • Is het milieuvriendelijk?: De meeste ontijzeraars zijn behoorlijk vriendelijk voor het milieu, omdat ze gebruik maken van natuurlijke oxidatie processen en heel weinig chemicaliën. Maar vergeet niet dat als je systeem filtermedia en chemicaliën gebruikt, je deze op een verantwoorde manier moet afvoeren om de impact op het milieu te minimaliseren.

Het kiezen van de juiste huishoudelijke ontijzeraar vergt wat denkwerk – je moet rekening houden met het waterverbruik, het ijzergehalte en de financiële situatie van je huishouden. Als je niet zeker weet waar je moet beginnen, kan een waterbehandelingsbedrijf je goed helpen. Zij kunnen de waterkwaliteit van je huis beoordelen en je begeleiden naar het beste systeem voor jouw behoeften. Met de juiste installatie geniet je in een mum van tijd van schoon, ijzervrij water.

Zie ook: Hoe ontijzer je water ? | Ontijzeraar voor putwater kopen |

Ontijzeren grondwater filters

Werking ontijzeraar voor grondwater (particulier gebruik)

Als je weet hoe de ontijzeraar voor grondwater bij jou thuis werkt, kan dat een wereld van verschil maken, vooral als je bedenkt welke sleutelrol deze speelt bij het leveren van schoon en veilig water voor je huishouden. Een goede ontijzeraar of grondwater filter doet zijn werk met behulp van oxidatie filtratie, een handige methode die het oplosbare ijzer effectief uit je water zeeft.

 • IJzer in je water opsporen: Het is niet ongewoon dat grondwater opgelost ijzer bevat, dat vlekken kan achterlaten en zelfs de geur van je water kan veranderen. Dat is waar je trouwe ontijzeraar in actie komt om ervoor te zorgen dat je water geschikt is om te gebruiken.
 • De magie van oxidatie: Dit is waar de ontijzeraar echt schittert. Het maakt gebruik van oxidatie om die vervelende oplosbare ijzervormen om te zetten in onoplosbare. Deze switcheroo maakt het een fluitje van een cent om de ijzerdeeltjes uit je water te filteren.
 • Mediabed: In de filtratie-eenheid van de ontijzeraar bevindt zich het mediabed. Hier vindt het oxidatie proces plaats, waarbij het oplosbare ijzer wordt veranderd in een vorm die veel gemakkelijker te verwijderen is.
 • Filtratie: Als het oxidatie proces klaar is, zijn de nu onoplosbare ijzerdeeltjes klaar om gefilterd te worden. De ontijzeraar zorgt hiervoor met behulp van een reeks behandelingsprocessen binnen zijn systeem.
 • Ionenuitwisseling: Een van de grote voordelen van een ontijzeraar is de ionenuitwisseling functie. Deze handige toevoeging helpt opgelost ijzer en mangaan uit je water te verwijderen, waardoor de kwaliteit een extra boost krijgt.
 • Actieve kool: Sommige ontijzeraars zijn uitgerust met granulaire actieve kool (GAC) als absorptiemiddel. GAC heeft een goede reputatie als het gaat om het verwijderen van organische microverontreinigingen, waaronder ijzer.
 • Regeneratie van ontijzeraar: Om je ontijzeraar optimaal te laten werken, moet hij regelmatig worden geregenereerd met zacht water. Dit zorgt ervoor dat hij dag in dag uit schoon, ijzervrij water blijft leveren.
 • Bacteriën: Het geven van een schok aan de bron is een ander trucje van de ontijzeraar om ijzer uit het grondwater te verwijderen. Dit proces rekent af met bacteriën die zich aan het ijzer zouden kunnen hechten, waardoor het er nog makkelijker uit te filteren is.

Een ontijzeraar voor grondwater in je huis is je geheime wapen om ervoor te zorgen dat je altijd schoon en veilig water hebt. Het doet dit door middel van een reeks stappen, waaronder oxidatie, filtratie en regeneratie, die allemaal samenwerken om ijzer uit je grondwater te verwijderen. Als je een Belgisch huishouden hebt dat afhankelijk is van putwater, is investeren in een ontijzeraar van topkwaliteit zeker iets om over na te denken.


Soorten grondwater filters en ontijzeraars

Grondwater kan soms een hoge concentratie ijzer bevatten, wat niet ideaal is. Het kan leiden tot vlekken, vreemde smaken en niet-zo-aangename geuren in je watervoorziening. Het is dus heel belangrijk om dat ijzer kwijt te raken om je water in topvorm te houden. Gelukkig hebben we verschillende technologieën en methodes om ijzer te verwijderen zonder de kwaliteit van je water aan te tasten. De beste optie voor jou hangt af van hoe je grondwater zich gedraagt en wat je huishouden nodig heeft aan water. Hier zijn een paar behoorlijk effectieve manieren om water te ontijzeren doen:

 • Ionenwisseling: Chique term, eenvoudig concept. Deze methode verwisselt ijzerionen in het water met andere ionen, meestal natrium, uit een hars. Het werkt geweldig als je water lage tot gemiddelde ijzerconcentraties heeft. Onthoud wel dat deze systemen af en toe een goede regeneratie met zout nodig hebben om effectief te blijven.
 • Beluchting: Hierbij gaat het om het toevoegen van lucht aan je water. De lucht zorgt ervoor dat het ijzer neerslaat, of verandert in vaste deeltjes, die je er vervolgens uit kunt filteren. Bonuspunt – het is milieuvriendelijk! Het werkt het beste met water dat al veel opgeloste zuurstof bevat.
 • Chemische oxidatie: Deze methode voegt chemicaliën zoals chloor of kaliumpermanganaat toe aan het water. Deze oxideren het opgeloste ijzer tot een vaste vorm die je eruit kunt filteren. Het werkt goed met zowel oplosbaar als onoplosbaar ijzer, maar vergeet niet om zorgvuldig om te gaan met en toezicht te houden op de chemicaliën.
 • Mangaan greensand filter: Dit is een speciaal soort zand dat ijzer, mangaan en waterstofsulfide oxideert en uit het water filtert. Het is goed voor matige hoeveelheden ijzer, maar je moet het regelmatig regenereren met kaliumpermanganaat.
 • Birma filters: De Birma filters werken als een soort katalysator en helpen om opgelost ijzer te veranderen in onoplosbaar ijzer, dat je er dan gemakkelijk uit kunt filteren. Birm filters hebben geen chemicaliën nodig om te regenereren, maar ze hebben wel een specifiek pH-bereik nodig om goed te werken.
 • Omgekeerde osmose: Hoewel het meestal wordt gebruikt voor het verwijderen van allerlei verontreinigingen, kunnen omgekeerde osmose systemen ook helpen bij het verminderen van ijzer. Ze zijn het beste voor toepassingen met een laag debiet omdat ze een beetje traag zijn en meer onderhoud nodig hebben.
 • Sediment filtratie: Als je water veel ijzerdeeltjes bevat, kunnen sediment filters helpen. Ze verwijderen fysiek deeltjes uit het water, maar moeten mogelijk regelmatig worden vervangen, afhankelijk van hoeveel ijzer er in je water zit en hoeveel water je gebruikt.
 • Ultraviolet (UV) filtratie: UV-filtratie verwijdert ijzer niet direct, maar het werkt geweldig naast andere filtratiemethoden om water te desinfecteren. Het zorgt ervoor dat er wordt afgerekend met bacteriën die van het ijzer kunnen leven.

Als je een methode kiest om je huishoudwater van ijzer te ontdoen, denk er dan aan hoeveel ijzer er in je water zit, hoeveel water je gebruikt, wat voor onderhoud je wilt plegen en wat je algemene doelen voor waterkwaliteit zijn. Soms kan een combinatie van methoden, zoals beluchting gevolgd door filtratie, de beste resultaten opleveren. Als je het niet zeker weet, kan een gesprek met een specialist op het gebied van waterbehandeling je helpen om het meest effectieve en efficiënte systeem voor jouw behoeften uit te zoeken. Met de juiste oplossing kun je thuis genieten van schoon, veilig en lekker water.


Ontijzeraar voor grondwater : onderhoud

De ontijzeraar voor grondwater thuis onderhouden is niet zomaar een alledaagse taak, het is de sleutel om ervoor te zorgen dat je putwater veilig en aangenaam blijft voor dagelijks gebruik. Deze handige apparaten werken hard om overtollig ijzer in je water kwijt te raken, waardoor je armaturen en wasgoed vlekvrij blijven en je water fris blijft smaken en ruiken. Om je ontijzeraar tiptop in orde te houden, volgt hier een gemakkelijk te volgen gids:

 • Maak ontijzeraar goed schoon: Net als alles in je huis moet je ontijzeraar af en toe een goede schrobbeurt krijgen om ijzerdeeltjes of bezinksel te verwijderen. De handleiding van de fabrikant is hierbij je beste vriend met specifieke instructies en tijdlijnen. Meestal betekent dit dat je het systeem goed moet doorspoelen met een reinigingsoplossing.
 • Dubbelcheck je instellingen: Zorg ervoor dat je ontijzeraar goed is ingesteld voor de hoeveelheid ijzer in je water. Verkeerde instellingen kunnen betekenen dat er niet genoeg ijzer wordt verwijderd, of dat je systeem zonder reden overuren maakt.
 • Gebruik het juiste zout: Als je ontijzeraar zout gebruikt om te regenereren, is het belangrijk om het type te gebruiken dat door de fabrikant wordt aanbevolen. Als je zout van hoge kwaliteit gebruikt, voorkom je problemen zoals zoutbruggen en mushing, die de werking van het systeem kunnen verstoren.
 • Zoutniveau: Vergeet niet om regelmatig te controleren hoeveel zout er nog in de pekeltank zit. Het bijvullen volgens de instructies van de fabrikant zorgt ervoor dat het systeem goed kan regenereren.
 • Lekken: Inspecteer je ontijzeraar en de aansluitingen ervan van tijd tot tijd op eventuele lekken. Zelfs kleine lekken kunnen leiden tot waterverspilling en mogelijke schade aan je systeem of huis.
 • Vervang je filters: Als je ontijzeraar voorfilters of nafilters heeft, vergeet dan niet om ze te vervangen wanneer de fabrikant dat voorschrijft. Verstopte filters kunnen de waterstroom vertragen en het verwijderen van ijzer minder efficiënt maken.
 • Waterkwaliteit: Maak er een gewoonte van om je water te testen op ijzergehalte om te bevestigen dat je ontijzeraar zijn werk doet. Als je veranderingen opmerkt in de kleur of geur van je water, is het misschien tijd om je ontijzeraar bij te sturen.
 • Doe een beroep op professional: Het is een goed idee om je ontijzeraar elk jaar, of zo vaak als de fabrikant aanbeveelt, door een vakman zoals Aqua Service te laten nakijken. We kunnen bijvoorbeeld het mediabed controleren, evalueren hoe goed het systeem werkt en de nodige aanpassingen of reparaties uitvoeren.

Ervoor zorgen dat de ontijzeraar in je huis goed wordt onderhouden is cruciaal om je grondwater vrij te houden van overtollig ijzer en veilig voor dagelijks gebruik. Door je aan deze richtlijnen te houden, help je je ontijzeraar een lang en productief leven te leiden en je huis te voorzien van goed, ijzervrij water. Bovendien helpen regelmatig onderhoud van je ontijzeraar of grondwater filter om potentiële problemen op te sporen voordat ze uitgroeien tot grote, dure problemen.