Grondwater ontijzeren met een ontijzeraar

Hoog ijzergehalte in grondwater

IJzer, een natuurlijk bestanddeel van de aardkorst, wordt vaak aangetroffen in grondwater. Hoge ijzerconcentraties kunnen echter zowel milieu- als andere problemen in je woning of bedrijf veroorzaken. Daarom is het zo belangrijk voor gemeenschappen en bedrijven om de redenen achter deze hoge concentraties te begrijpen, zodat ze met effectieve oplossingen, zoals een ontijzeraar, kunnen komen.

Hoe komt ijzer in ons grondwater terecht? Wel, er zijn verschillende factoren die bijdragen:

 1. Het draait allemaal om geologie: IJzer in grondwater is meestal afkomstig van de bodem en het vast gesteente waar het water doorheen gefilterd is. Als deze ijzerrijke mineralen bevatten zoals pyriet, magnetiet of hematiet, kunnen ze oplossen in het water, vooral in regio’s waar deze mineralen overvloedig aanwezig zijn.
 2. De zuurgraad van de bodem is belangrijk: Zure bodems kunnen ijzer beter oplosbaar maken, waardoor er meer ijzer in het grondwater terechtkomt. Industriële vervuiling die zure regen veroorzaakt kan deze situatie verergeren door de pH-waarde van de bodem en het water nog verder te verlagen.
 3. Zuurstof: Onder normale zuurstofrijke omstandigheden bestaat ijzer als ijzer (Fe3+), dat onoplosbaar is. Maar in zuurstofarme omstandigheden, zoals in diepe putten of plat water, kan ijzer veranderen in zijn oplosbare vorm, ijzerhoudend ijzer (Fe2+). Deze verandering leidt tot hogere ijzergehaltes in het grondwater.
 4. Veranderingen in het grondwaterpeil: Seizoensgebonden of langdurige verschuivingen in de grondwaterspiegel kunnen nieuwe geologische lagen blootstellen aan grondwaterstroming, waardoor mogelijk meer ijzerbronnen in contact komen met het water.
 5. Menselijk contact: Onze activiteiten, zoals industriële processen, mijnbouw en landbouw, kunnen het ijzergehalte in het grondwater verhogen. Afvalverwijdering en bepaalde meststoffen kunnen extra ijzer toevoegen aan de watercyclus.
 6. Verouderende infrastructuur: Op plaatsen met oudere waterdistributie systemen kunnen ijzeren leidingen die na verloop van tijd corroderen het ijzergehalte in het grondwater aanzienlijk verhogen.
 7. Bacteriën: Sommige bacteriën houden van ijzerrijke omgevingen en kunnen onoplosbaar ijzer helpen omzetten in zijn oplosbare vorm, waardoor de aanwezigheid van ijzer in het grondwater toeneemt.
 8. Stilstaand water: Stilstaand water, vooral in putten die niet goed zijn aangelegd of onderhouden, kan de overgang van ijzerhoudend naar ijzerhoudend versnellen, waardoor het ijzergehalte nog hoger wordt.

Het kennen van deze factoren is de sleutel tot het vinden van manieren om hoge ijzergehaltes in grondwater te beheersen en te behandelen, zoals met een ontijzeraar of ontijzeringsinstallatie.

Voor wie in België woont, is het een goed idee om je grondwater bronnen regelmatig te controleren op ijzergehalte en de juiste behandelingsoplossingen te vinden om de kwaliteit en veiligheid van je water te garanderen.

Als je op zoek bent naar modellen en prijzen van ontijzeraars kunnen we je zeker verder helpen met advies.

Grondwater ontijzeren met beste ontijzeraar

Werking van een ontijzeraar voor grondwater

Het waarborgen van de kwaliteit van het water dat we van onder het aardoppervlak krijgen is absoluut cruciaal, vooral in plaatsen zoals België waar veel van ons water voor huizen en bedrijven uit grondwater komt.

Teveel ijzer kan een echt probleem zijn in grondwater en vlekken, onaangename geuren en zelfs schade veroorzaken aan de leidingen die ons water vervoert. Dit is waar een ontijzeraar om de hoek komt kijken – het verwijdert het overtollige ijzer en maakt het water veilig en aangenaam om te gebruiken.

 1. Oxidatie: Het ontijzering proces begint met oxidatie – waarbij het opgeloste ijzer (Fe2+), dat oplosbaar is in water, wordt omgezet in ijzer (Fe3+), dat dat niet is. Dit kan worden gedaan door beluchting, wat betekent dat er lucht aan het water wordt toegevoegd, of door het gebruik van chemische oxidanten zoals chloor.
 2. Filteren: Nadat het ijzer is geoxideerd en veranderd in zijn ijzerhoudende vorm, worden het vaste deeltjes. Het water wordt dan gefilterd en deze deeltjes worden opgevangen en verwijderd. Er zijn een paar verschillende soorten filters die gebruikt kunnen worden, zoals zandfilters, multimedia filters of cartridge filters. Het hangt allemaal af van hoe het systeem is ontworpen en wat de specifieke kenmerken van het water zijn.
 3. pH aanpassing: Het succes van het verwijderen van ijzer kan worden beïnvloed door de pH-waarde van het water. Soms kan het nodig zijn om de pH-waarde aan te passen om ervoor te zorgen dat de oxidatie- en filtratie stappen het beste werken. Dit wordt meestal gedaan door alkalische stoffen zoals kalk of natriumhydroxide toe te voegen.
 4. Controle: Het is van vitaal belang om de waterkwaliteit zowel voor als na de behandeling goed in de gaten te houden om er zeker van te zijn dat het ontijzering proces zijn werk doet. Dit betekent testen op zaken als ijzerconcentratie, pH-waarden en andere belangrijke waterkwaliteit parameters.
 5. Capaciteitsplanning: Bij het ontwerpen van een ontijzeraar voor grondwater is het belangrijk om rekening te houden met de verwachte stroomsnelheden en ijzerconcentraties om er zeker van te zijn dat het systeem het werk aankan zonder overweldigd te raken of inefficiënt te worden.
 6. Conformiteit: Het is ook heel belangrijk om ervoor te zorgen dat het ontijzering proces voldoet aan de plaatselijke normen en voorschriften voor waterkwaliteit. Deze kunnen de maximale hoeveelheden ijzer en andere verontreinigingen aangeven die zijn toegestaan in behandeld water.

Als je in België afhankelijk bent van grondwater, is investeren in een ontijzeraar de sleutel om ervoor te zorgen dat je water veilig is en geschikt voor allerlei toepassingen. Regelmatig onderhoud en controle zorgen ervoor dat het systeem na verloop van tijd goed blijft werken, zodat je constant toegang hebt tot water van topkwaliteit.

ontijzeraar bedrijf

Hoe onderhoud je een ontijzeraar?

Het bijhouden van het onderhoud van je grondwater ontijzeraar is absoluut essentieel als je een constante aanvoer van schoon, ijzervrij water wilt in je huis of bedrijf. Deze systemen zijn onmisbaar als het gaat om het verwijderen van overtollig ijzer uit het grondwater – een probleem dat kan leiden tot vlekken, vieze smaken en geuren en na verloop van tijd zelfs schadelijk kan zijn voor je sanitair en apparaten.

Goed zorgen voor je ontijzeraar loont dus zeker op de lange termijn.

Het beste onderhoud van je ontijzeraar laat je best uitvoeren door een professioneel ontijzeraar bedrijf zoals Aqua Service.

Onderhoud betekent onder meer:

 • Regelmatige controle: Maak er een gewoonte van om je systeem regelmatig te controleren op tekenen van slijtage of schade. Kijk uit naar lekken, scheuren of andere fysieke schade die de werking kunnen belemmeren.
 • Terugspoel schema: Houd je aan het door de fabrikant aanbevolen terugspoel schema om ophoping van ijzerdeeltjes in het filtermedium te voorkomen. Tijdens dit proces wordt de waterstroom omgekeerd om vastzittende verontreinigingen te verwijderen en het filter te verjongen.
 • Niveau: Als je systeem een pekeloplossing gebruikt voor regeneratie, is het essentieel dat je het zoutniveau in de pekeltank regelmatig controleert en op peil houdt. Zorg ervoor dat er genoeg zout is om het regeneratieproces effectief te laten werken.
 • Reinig de injectoren en kleppen: Na verloop van tijd kunnen de injectoren en kleppen verstopt raken met ijzerdeeltjes of sediment. Het reinigen van deze onderdelen is essentieel voor een goede doorstroming en algehele efficiëntie van het systeem.
 • Verzorg het harsbed: Het harsbed, waar het verwijderen van ijzer plaatsvindt, moet goed worden onderhouden. Gebruik af en toe een harsreiniger om ijzerophopingen en andere mineralen die de hars kunnen verstoppen te verwijderen.
 • Vervang de filter media: Afhankelijk van het type ontijzeraar dat je hebt, kan het nodig zijn om de filtermedia periodiek te vervangen. Na verloop van tijd kunnen de media namelijk overladen raken met ijzer en hun effectiviteit verliezen.
 • Maak het systeem schoon: Reinig het systeem van tijd tot tijd om bacteriegroei te voorkomen, vooral ijzerbacteriën, die kunnen gedijen in ijzerrijke omgevingen en verstoppingen en onaangename geuren kunnen veroorzaken.
 • Laat een professionele inspectie uitvoeren: Zelfs bij zorgvuldig onderhoud is het nog steeds een goed idee om het systeem eens per jaar door een professional te laten inspecteren en onderhouden. Zij hebben de expertise om problemen op te sporen die voor leken misschien niet zichtbaar zijn en om meer ingewikkelde onderhoudstaken uit te voeren. Kies hiervoor voor Aqua Service als partner voor het onderhoud en eventueel herstel van uw ontijzeraar.

Regelmatige aandacht en zorg zijn essentieel om ervoor te zorgen dat je grondwater ontijzeraar effectief zijn werk blijft doen. Door deze onderhoudsstappen te volgen, kun je de levensduur van je systeem verlengen en blijven genieten van schoon, ijzervrij water. Voor onderhoudstaken die verder gaan dan basisinspecties en reiniging is het raadzaam om een professional te raadplegen om ervoor te zorgen dat je systeem zo efficiënt en effectief mogelijk werkt.

Grondwater ontijzeren ontijzeraar onderhoud