Ontijzeren grondwater

Grondwater ontijzeren met een ontijzeraar

Wat zijn de gevolgen van te veel ijzer in grondwater? Wel, ijzer in je putwater kan een vervelend probleem zijn. Het heeft de neiging om te knoeien met de kwaliteit en bruikbaarheid van het water voor alledaagse huishoudelijke taken. Begrijp me niet verkeerd, we hebben ijzer nodig voor onze gezondheid, maar te veel ijzer in ons water kan leiden tot een aantal niet zo leuke gevolgen.

Heb je interesse in het kopen van een ontijzeraar ? Vraag dan hier uw gratis offerte voor een ontijzeraar.

 • Geur en kleur: IJzer laat zich graag zien door je water een rare roodachtige of bruine tint te geven. Je merkt het het meest in je witte gootstenen, badkuipen en op je wasgoed.
 • Vlekken: IJzer stopt niet bij het kleuren van water. Het is berucht omdat het hardnekkige, roodachtige of oranje vlekken achterlaat op je sanitair. Deze vlekken zijn lastig schoon te maken en je zult vaker moeten schrobben dan je zou willen.
 • Verstopping en schade: Het drama gaat verder als ijzer zich na verloop van tijd ophoopt in je leidingen en apparaten. Dit leidt tot verstoppingen en vertraagt de watertoevoer. Je boiler, vaatwasser en wasmachine kunnen ook schade oplopen, wat leidt tot dure reparaties of vervanging.
 • Bacteriegroei: IJzer is een feest voor ijzerbacteriën. Deze kleine beestjes gedijen goed op ijzer en vormen slijmerige gezwellen in je leidingen. Ze zorgen ook voor een smaak en geur die verre van aangenaam is – denk aan drassig of olieachtig.
 • Uitdagingen voor waterbehandeling: IJzer maakt het desinfecteren van water graag ingewikkeld. Het kan ook de efficiëntie van je waterverzachters en filters beïnvloeden, waardoor ze minder lang meegaan en minder effectief zijn.
 • Agrarisch en industrieel gebruik: Als je putwater gebruikt voor landbouw of industriële doeleinden, kan een hoog ijzergehalte de groei van planten verstikken en problemen veroorzaken bij processen die zuiver water vereisen.
 • Economische gevolgen: IJzer in putwater kan een gat in je portemonnee slaan. Het kan zijn dat je meer moet uitgeven aan het schoonmaken, onderhouden en vervangen van besmeurde armaturen en beschadigde apparaten.

Dus wat kun je eraan doen? Laat je water testen en overweeg een systeem voor waterbehandeling om ijzer te verwijderen, zoals een ontijzeraar of ontijzeringsinstallatie. Regelmatige controle en onderhoud van deze systemen kan helpen om je putwater veilig en aangenaam in gebruik te houden.

Ontijzeren grondwater

Ontijzeraar voor grondwater

Grondwater kan vaak opgelost ijzer bevatten, wat leidt tot allerlei problemen zoals vlekken, een vreemde geur en andere problemen wanneer je dit water gebruikt om te drinken, koken of wassen. Dat is waar een grondwater ontijzeraar van pas komt. Dit handige apparaatje is gemaakt om het ijzer uit je water te filteren, waardoor het veel beter geschikt is voor gebruik. Hier volgt een overzicht van hoe het meestal werkt:

 • Eerste filtering: Meestal begint het proces met een fysieke filtratie fase. Het grondwater wordt door een filter geleid om alle deeltjes te verwijderen, waaronder grotere ijzerdeeltjes. Deze eerste stap zorgt ervoor dat de volgende stappen zich voornamelijk bezighouden met opgelost ijzer, in plaats van deeltjes die in het water rondzweven.
 • Oxidatie: De kern van het ontijzeringsproces is de oxidatie van het opgeloste ijzer. IJzer komt in grondwater meestal voor in zijn gereduceerde vorm (Fe2+), die oplost in water. Het oxidatie proces verandert deze oplosbare vorm in een onoplosbare vorm (Fe3+). Dit wordt vaak gedaan door een oxidatie middel zoals zuurstof, chloor of ozon aan het water toe te voegen.
 • Beluchting: Een populaire oxidatie methode is beluchting. Er wordt lucht in het water gepompt, waardoor het zuurstofgehalte toeneemt. Het opgeloste ijzer (Fe2+) reageert dan met de zuurstof om onoplosbare ijzeroxide deeltjes (Fe3+) te maken.
 • Chemische toevoeging: In sommige systemen worden chemicaliën zoals kaliumpermanganaat of chloor toegevoegd om het oxidatieproces te bevorderen. Deze oxidanten reageren sneller met opgelost ijzer dan alleen zuurstof, waardoor de verandering naar onoplosbare vormen wordt versneld.
 • Neerslag: Zodra het ijzer is geoxideerd tot zijn onoplosbare vorm, begint het neer te slaan uit de oplossing, waarbij het kleine deeltjes vormt. Deze stap is belangrijk omdat het ijzer verandert van een opgeloste toestand die onzichtbaar is in water in een vaste toestand die fysiek verwijderd kan worden.
 • Secundaire filtratie: Na oxidatie en neerslag gaat het water door een andere filtratie fase. Dit tweede filter vangt de onoplosbare ijzerdeeltjes die zich hebben gevormd. Het type filter dat gebruikt wordt kan verschillen, maar het moet fijn genoeg zijn om het neergeslagen ijzer op te vangen.
 • Terugspoelen: Na verloop van tijd kunnen de filters die het onoplosbare ijzer opvangen verstopt raken. Systemen bevatten meestal een terugspoel functie, waarbij water in omgekeerde richting door het filter wordt geleid om de opgehoopte ijzerdeeltjes te verwijderen.
 • Eindbehandeling: In sommige gevallen ondergaat het water aanvullende behandelingen, zoals pH-aanpassing of ontharding, voordat het klaar is voor gebruik. Dit hangt af van de specifieke eisen van de watervoorziening en hoe het water gebruikt gaat worden.

Het gebruik van een grondwater ontijzeraar kan de kwaliteit van je water sterk verbeteren door het overtollige ijzer eruit te halen. Dit voorkomt vlekken, houdt je sanitair intact en verbetert de geur van je water. Als je in België te maken hebt met hoge ijzerconcentraties in je grondwater, is het zeker de moeite waard om te investeren in een effectieve ontijzeraar.


Beluchting bij verwijderen van ijzer

Beluchting is een populaire techniek die wordt gebruikt bij waterzuivering om verschillende verontreinigingen te verwijderen, waarvan ijzer een van de meest voorkomende is. Door het water bloot te stellen aan lucht kan het ijzergehalte aanzienlijk worden verlaagd, waardoor het een waardevol hulpmiddel is in waterzuivering systemen.

 • De basis: Beluchting werkt op het eenvoudige idee van oxidatie. Als je water met ijzer aan de lucht blootstelt, verandert het ijzer van zijn oplosbare toestand (bekend als ijzerhoudend of Fe2+) in een onoplosbare toestand (ijzerhoudend of Fe3+). Door deze verandering zijn de ijzerdeeltjes makkelijker uit het water te filteren.
 • Effectiviteit: Hoe goed beluchting werkt bij het verwijderen van ijzer hangt af van een paar dingen, zoals de oorspronkelijke hoeveelheid ijzer in het water, de pH-waarde en het type beluchting methode dat wordt gebruikt. Over het algemeen levert beluchting goed werk in water met lage tot gemiddelde ijzergehaltes.
 • Technieken: Er zijn verschillende manieren om water te beluchten, waaronder cascade beluchters, sproei beluchters en ingepakte toren beluchters. Elke techniek heeft zijn eigen effectiviteit en wordt gekozen op basis van wat het waterbehandeling proces specifiek nodig heeft.
 • Kostenefficiëntie: Beluchting wordt gezien als een kostenefficiënte manier om ijzer te verwijderen, vooral voor grootschalige systemen voor waterbehandeling. Het heeft meestal lagere operationele en onderhoudskosten in vergelijking met andere behandelingsmethoden.
 • Invloed op het milieu: Beluchting is goed voor het milieu omdat er geen chemicaliën worden gebruikt. Dit maakt het een favoriete keuze voor gebieden met strenge milieuregels.
 • Beperkingen: Hoewel beluchting goed is in het verwijderen van ijzer, is het misschien niet genoeg voor wateren met extreem hoge ijzerconcentraties of voor het verwijderen van andere verontreinigingen. In deze gevallen heb je misschien aanvullende behandelingsmethoden nodig.
 • Waterkwaliteit: Na beluchting wordt de waterkwaliteit niet alleen beter omdat het ijzergehalte wordt verlaagd, maar ook de smaak, geur en kleur verbeteren. Dit maakt het behandelde water acceptabeler voor verschillende toepassingen.
 • Onderhoud: Om beluchtingssystemen goed te laten werken, hebben ze regelmatig onderhoud nodig. Dit omvat het controleren van de prestaties van het systeem en het schoonmaken van de onderdelen om verstopping te voorkomen en ervoor te zorgen dat het ijzer effectief wordt verwijderd.

Beluchting is een effectieve en milieuvriendelijke manier om ijzer uit water te verwijderen, waardoor het bijzonder geschikt is voor gebruik in België waar kwaliteit en duurzaamheid voor het milieu belangrijke overwegingen zijn. Het is altijd goed om de specifieke wateromstandigheden en het ijzergehalte te controleren om het meest geschikte beluchting systeem te kiezen voor het effectief verwijderen van ijzer.


Ontijzeraar voor grondwater onderhouden

Een grondwater ontijzeraar in topvorm houden is absoluut noodzakelijk voor de constante aanvoer van vers, ijzervrij water voor verschillende toepassingen. Deze systemen zijn speciaal ontworpen om overtollig ijzer uit het grondwater te verwijderen. Te veel ijzer kan leiden tot vlekken, onaangename smaken en andere problemen wanneer het water wordt gebruikt voor drinkwater, irrigatie of industriële processen.

 • Regelmatige controle van je ontijzeraar: Het is echt belangrijk om het hele ontijzeraar systeem van tijd tot tijd goed te laten bekijken op tekenen dat het niet goed werkt of begint te slijten. Dit houdt ook in dat je de toestand van tanks, leidingen en kleppen controleert op tekenen van roest of lekkage.
 • Goed schoonmaken en terugspoelen: Het filtermateriaal in het ontijzeraar moet regelmatig worden schoongemaakt door het terug te spoelen. Dit betekent dat je de waterstroom omkeert om vastzittende ijzerdeeltjes en andere troep uit het filter te spoelen, zodat het optimaal blijft werken.
 • Het ijzergehalte in de gaten houden: Het is belangrijk om het water voor en na de behandeling regelmatig te testen om er zeker van te zijn dat het systeem zijn werk doet en zich ontdoet van ijzer. Deze informatie helpt je om de instellingen van het systeem aan te passen zodat het goed blijft werken.
 • Filters vervangen: Afhankelijk van het soort ontijzeraar dat je hebt, kan het zijn dat de filters of media na een tijdje vervangen moeten worden. Het is altijd het beste om de richtlijnen van de fabrikant te volgen over wanneer en hoe je deze onderdelen moet vervangen.
 • De luchtinjector controleren: Bij systemen die een luchtinjectiemethode gebruiken om ijzer te oxideren, moet je controleren of de luchtinjector naar behoren werkt. Dit houdt in dat je moet kijken of er verstoppingen zijn en of er een constante luchttoevoer is.
 • Zorg voor de chemische toevoer: Sommige ontijzeraars gebruiken chemicaliën om te helpen bij de oxidatie en neerslag van ijzer. Je moet deze chemicaliën regelmatig controleren en bijvullen als het systeem dat nodig heeft.
 • Het systeem bijstellen: Afhankelijk van hoe je watergebruik, ijzerconcentratie en waterstroom veranderen, moet je de instellingen van het systeem misschien aanpassen. Dit omvat zaken als debiet, regeneratiecycli en terugspoelfrequentie.
 • Een ontijzeraar vakman inschakelen: Hoewel je veel van het onderhoud zelf kunt doen, is het een goed idee om een of twee keer per jaar een professional langs te laten komen voor een onderhoudsbeurt. Zij kunnen een grondiger inspectie uitvoeren, eventuele complexe problemen oplossen en het systeem optimaliseren. Doe hiervoor een beroep op Aqua Service.

Een grondwater ontijzeraar goed onderhouden is het geheim om hem goed te laten werken en lang mee te laten gaan. Regelmatige controles, schoonmaken wanneer nodig en een professional inschakelen voor onderhoud zorgen ervoor dat je altijd betrouwbaar en ijzervrij water van hoge kwaliteit hebt.